Een bak boordevol informatie over de beste producten

Nieuws van Navetto

Home » Nieuws » Hoe heeft Bart het Navigate North avontuur beleefd?

Nieuws Hoe heeft Bart het Navigate North avontuur beleefd?

Recente posts

Blog Afbeelding

Lees het verhaal van Bart

Bart Walraven en zijn zwager John Tuithof hebben in januari 2018 meegedaan aan het Navigate North event. Een spectaculair en spannend avontuur waar we natuurlijk graag iets meer van willen weten. Bart vertelt:

“Hoe ik bij Navigate North kom? Vorig jaar heb ik een team gesponsord dat meedeed aan Navigate North. Nadat ik de prachtige foto’s en gave video’s van die reis had gezien wist ik het meteen: dat wilde ik ook. In zeven dagen 7000 kilometer rijden onder extreme omstandigheden, het wedstrijdelement, het bedenken van een tactiek, de samenwerking met je duo en een bezoek aan Rusland. Ik heb mijzelf meteen ingeschreven voor het Navigate North event van 2018.”

“Alleen het voorbereiden van de reis is al een uitdaging. De visumaanvraag wordt vanuit de organisatie geregeld, maar verder moet je alles zelf doen. Je krijgt alleen de hoognodige gegevens. Door proactief te zijn en zelf proberen aan de juiste informatie te komen, krijg je iets meer inzicht. Bijvoorbeeld hoe je je auto moet prepareren voor de rit. Daarnaast wilden John en ik een goed doel aan onze actie koppelen. Dat betekent extra werk om sponsors te regelen.”

“We hebben gekozen voor Stichting Groot Hart als goed doel. Groot Hart organiseert racedagen voor ernstig zieke kinderen en hun gezin. Dit doel wordt ook vanuit de Navigate North organisatie ondersteund. Een gedeelte van het inschrijfgeld gaat namelijk naar dit doel. Tijdens een van de Navigatie North bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis zagen wij een presentatie van Rob Kamphues. Daar werden John en ik allebei erg enthousiast over.”

“Je weet niet wat je te wachten staat. Het enige wat je weet is dat je 7000 kilometers gaat rijden, en er een tussenpunt en een eindpunt is. In Rusland reden we voornamelijk in de toendra; veel glooiende sneeuwvlaktes met één lange hoofdweg en hier en daar een zijweg waar een militaire compound gestationeerd was. De stad Moermansk is een relatief moderne stad met veel industrie. De trip van Kirkenes in Noorwegen naar Saariselka in Finland vond ik persoonlijk de mooiste rit. Prachtige natuur, indrukwekkende vergezichten en mooie luchten wanneer de  zon om 11.00 uur opgaat en om 14.00 uur weer ondergaat.”

“We hebben heel wat etappes gereden. De langste etappe was 2830 kilometer non-stop. Ons dieptepunt hadden we vrijdagnacht. Toen dachten we dat we op bestemming waren aangekomen, maar het bleek dat we nog een eind verder moesten rijden. Dat was heel zwaar.
Een ander dieptepunt was de aanrijding die we donderdag kregen. Door het licht dat werd gereflecteerd door de spray van de sneeuw zag ik te laat dat er op de heuvel voor ons drie auto’s stilstonden op de weg en reed ik op mijn voorganger.”

“Maar dat staat echt niet in verhouding met de beleving van Navigate North 2018. Bij aankomst heb ik mij meteen ingeschreven voor de editie van 2019. Dan gaat de reis naar de Noordkaap. Ik kan niet wachten!”